کاتالوگ
دانلود بروشور
فسفر (P)، یکی از سه عنصر غذایی اصلی است که در فرایندهای بسیار مهم و حیاتی گیاه مانند تقسیم سلولی، فتوسنتز، تجزیه قندها، تبدیل و انتقال انرژی و ... نقش ایفا میکند. این عنصر، یک مشکل اساسی دارد و آن، واکنش پذیری بسیار بالای آن با سایر عناصر است، به طوری که در خاکهای اسیدی، با عناصری مانند آلومینیوم و آهن و در خاکهای قلیایی با کلسیم تشکیل باند داده و علیرغم حضور فیزیکی در خاک، برای گیاه غیرقابل استفاده باقی میماند. کشاورزان هرساله طبق یک برنامه مشخص، اقدام به اضافهکردن کودهای شیمیایی فسفره به خاک میکنند، غافل از اینکه ازدیاد فسفر در خاک نه تنها کمک چندانی به رشد گیاه نمیکند، بلکه با ایجاد اختلال در جذب عناصر دیگری مانند آهن، کلسیم و روی، عملا باعث ایجاد عدم تعادل در جذب عناصر غذایی و در مواردی حتی کاهش رشد و عملکرد گیاه میشود. باکتریهای حلکننده فسفات، گروهی از میکروارگانیسمهای ریزوسفری هستند که با فعالیتهای بیوشیمیایی خود در خاک، فسفر را از فرم غیرقابل جذب به فرمهای قابل جذب در آورده و در اختیار گیاه قرار میدهند. استفاده همزمان از منابع فسفره و باکتریهای حلکننده فسفات میتواند تا حد زیادی مشکل تجمع و جذب فسفر را رفع کند.
کود بیولوژیک فسفوران، محصولی جدید و منحصربه فرد از شرکت بایوران است که همزمان حاوی مقادیر قابلتوجهی فسفر معدنی، ماده آلی و باکتریهای حلکننده فسفات و محرک رشد گیاهان است، سه جزیی که در مجموع در کنار تامین منبع فسفر موردنیاز گیاه، باعث بهبود ساختار فیزیکی خاک و ممانعت از تجمع فسفر غیرقابل جذب در خاک شده که به دنبال آن سبب تحریک جوانهزنی بذور، توسعه سیستم ریشهای و افزایش رشد و عملکرد گیاهان میشوند. باکتریهای محرک رشد گیاهی موجود در این کود بیولوژیک همچنین با استقرار در فضای اطراف ریشه و بافتهای داخلی گیاهان سبب القای مقاومت گیاه در برابر انواع تنشهای زنده و غیرزنده از طریق تولید آنتیبیوتیکها، آنزیمهای هیدرولیز کننده و متابولیتهای ضدقارچی میشوند.
■ افزایش میزان انحلال فسفات نامحلول و افزایش قابلیت جذب عناصری مانند آهن و کلسیم
■ افزایش عملکرد گیاهان زراعی، باغی و زینتی
■ قابلیت جایگزینی با کودهای شیمیایی فسفره
■ قابل استفاده در تولید محصولات گیاهی سالم و ارگانیک
■ کاهش آلودگیهای زیستمحیطی ناشی از مصرف کودهای شیمیایی فسفره
■ قابلیت کاربرد آسان بصورت دستی یا با ماشینهای کودپاش
کود بیولوژیک فسفوران را میتوان به صورت چالکود یا کانالکود برای درختان میوه و زینتی و همزمان با شخم زمین برای گیاهان زراعی و صیفی و سبزی استفاده کرد.
روش استفاده برای درختان میوه و زینتی
بهترین زمان برای انجام چالکود یا کانالکود، اواخر زمستان و قبل از بیدار شدن درخت است. برای انجام کوددهی زمستانه، بسته به سن درخت (زیر یا بالای ۵ سال)، یک یا دو چاله در نزدیکی انتهای سایهانداز درخت ایجاد کرده و حدود ۲ کیلوگرم کود دامی پوسیده یا خاکبرگ در هر چاله بریزید. سپس، به ازای هر چاله، یک تا یک و نیم کیلوگرم گرانول فسفوران به چاله اضافه کرده و روی آن را با خاک بپوشانید. برای انجام کانالکود، پس از حفر کانال، به ازای هر ۲۰ درخت در یک ردیف، ۱۵ کیلوگرم کود فسفوران را در طول کانال پخش کنید. استفاده از این محصول، هیچ تداخلی با کاربرد سایر کودهای شیمیایی و ارگانیک اعم از کودهای ریزمغذی، کودهای دامی، اسید هیومیک و خاکبرگ ندارد.
روش استفاده برای گیاهان زراعی، صیفی و سبزی و گلخانهای
کود بیولوژیک فسفوران را میتوان به دو روش همزمان با شخم زمین و کشت محصول استفاده کرد.
روش نواري
کود گرانوله فسفوران هنگام عمليات كاشت بهتر است بصورت نواري در عمق ۵ - ۲/۵ سانتیمتری خاک در كنار و زير رديف بذر قرار داده شود. در این روش، مقدار مصرف کود در مزرعه، از طریق آزمون خاک و مشخصشدن محتوای فسفر خاک مطابق راهنمای زیر تعیین می شود.
■ محتوای فسفر خاک کمتر از ۵ پیپیام: ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار
■ محتوای فسفر خاک بین ۵ تا ۱۰ پیپیام: 200 کیلوگرم در هکتار
■ محتوای فسفر خاک بین ۱۰ تا ۲۰ پیپیام: 100 کیلوگرم در هکتار
■ محتوای فسفر بیش از ۲۰ پیپیام: استفاده از محصول فسفاته بهرشد
در صورتی که آزمون خاک موجود نیست، استفاده از ۱۰۰ کیلوگرم کود بیولوژیک فسفوران در هکتار توصیه میشود.
روش پخش يكنواخت و مخلوط كردن با خاك
در اين روش قبل از كشت محصول، كود بطور يكنواخت در مزرعه پخش و با خاك مخلوط ميشود. اين روش در خاكهايی كه میزان فسفر آنها پائين يا متوسط باشد، كارایی كمتري نسبت به روش نواری دارد. بنابراين ميزان مصرف كود در روش پخش و مخلوط كردن با خاك بايستی دو تا چهار برابر روش نواری باشد تا محصول مساوی با این روش به دست آید. بنابراين روش پخش و مخلوط كردن با خاك هنگامی كه خاک با توجه به نوع گیاه کشت شده با کمبود بالایی از فسفر مواجه باشد، اقتصادی و عملی نیست.