استفاده از پروبیوتیک سویه باسیلوس

 

استفاده از پروبیوتیک سویه باسیلوس موجب بهبود عملکرد و حفظ سلامت دستگاه گوارش جوجه­های گوشتی تغذیه شده با سطوح مختلف پروتئین و درگیر بیماری آنتریت می­شود

 

مقدمه:

با تصویب قانون منع استفاده از آنتی بیوتیک، بیماری­هایی همچون آنتریت نکروتیک در سطح دنیا بسیار شایع شد. این بیماری سالانه در سرتاسر دنیا چیزی حدود شش بیلیون دلار به صنعت پرورش طیور ضرر وارد می­کند. از سوی دیگر سطوح بالای پروتئین جیره نیز علاوه بر اعمال هزینه های مالی موجب ایجاد  شرایط مناسب برای بروز این بیماری می­شود. به همین دلیل محققان بسیاری تلاش کردند تا با کاهش سطح پروتئین جیره علاوه بر کاهش هزینه­ها، سطح نیتروژن و آب دفعی را کاهش دهند و در نتیجه خطر ابتلا به آنتریت و درماتیت کف پا را کاهش دهند.

مواد و روش ها:

انجام دو مطالعه برای بررسی اثر پروبیوتیک سویه باسیلوس بر عملکرد پرندگان تحت چالش با عامل بیماری آنتریت نکروتیک و سطوح مختلف پروتئین.

در هر دو مطالعه از تعداد مساوی جوجه گوشتی نر و ماده سویه راس 308 استفاده شد. طرح آزمایشی در این تحقیق فاکتوریل 2×2 بود. تعداد پرنده در هر آزمایش 480 قطعه بود، که در 4 تیمار و 8 تکرار در مجموع 32 پن تقسیم بندی شد.

تیمارهای آزمایش اول شامل (همراه با سطح استاندارد پروتئین برای تمام گروه­ها):

  • بدون مصرف پروبیوتیک + بدون چالش با آنتریت نکروتیک
  • بدون مصرف پروبیوتیک + همراه با چالش با آنتریت نکروتیک
  • مصرف پروبیوتیک + بدون چالش با آنتریت نکروتیک
  • مصرف پروبیوتیک + همراه با چالش با آنتریت نکروتیک

 

تیمارهای آزمایش دوم شامل (همراه با چالش با آنتریت نکروتیک برای تمام گروه­ها):

  • بدون مصرف پروبیوتیک + همراه با سطح استاندارد پروتئین
  • بدون مصرف پروبیوتیک + همراه با سطح پایین پروتئین (کاهش 2 درصدی برای تمام دوره­های پرورش)
  • مصرف پروبیوتیک + همراه با سطح استاندارد پروتئین
  • مصرف پروبیوتیک + همراه با سطح پایین پروتئین (کاهش 2 درصدی برای تمام دوره­های پرورش)

میزان مصرف پروبیوتیک باسیلوس با کانت cfu/g  109×2 در این آزمایش 500 گرم در تن خوراک بود، همچنین شروع چالش از روز 9 با گاواژ دهانی بود.

نتایج:

در مطالعه اول چالش با باکتری کلستریدیوم پرفرنجنس موجب کاهش معنی­دار عملکرد رشد پرندگان شد. از طرفی مکمل کردن خوراک پرندگان با باکتری باسیلوس باعث بهبود معنی­دار عملکرد رشد شد و تا حدودی اثرات ناشی از بروز تورم نکروتیک را جبران کرد.

در مطالعه دوم کاهش سطح پروتئین جیره تا دو درصد موجب کاهش وزن بدن و افزایش ضریب تبدیل شد، در حالی که مکمل کردن پروبیوتیک باسیلوس موجب افزایش وزن و بهبود ضریب تبدیل در گروه­های مصرف کننده جیره با پروتئین پایین شد.

بطور کلی باید خاطر نشان کرد که استفاده از پروبیوتیک باسیلوس به عنوان یک افزودنی در خوراک تجاری جوجه­های گوشتی موجب بهبود رشد بخصوص در شرایط بروز تنش (عفونت و کاهش کیفیت مواد غذایی) میشود. همچنین بهبود ضریب تبدیل و تاثیر مستقیم بر قابلیت هضم ایلئومی چندین اسید آمینه در جوجه­های گوشتی از مزایای مصرف پروبیوتیک باسیلوس می­باشد. بسیاری از مطالعات گزارش کردند که تاثیرات مثبت ناشی از مصرف باسیلوس بر عملکرد پرندگان به دلیل تنظیم جمعیت میکروبی دستگاه گوارش میباشد. درواقع آنها با داشتن توانایی تولید ترکیبات ضد میکروبی همچون پپتیدها، پراکسیدهیدروژن و آنزیم­های همولایتیک با کاهش جمعیت باکتری­های مضر و بیماریزا می­توانند تعادل میکروبی دستگاه گوارش را حفظ کنند. برخی از پپتیدهای تولید شده توسط باکتریباسیلوس شامل لانتی­بیوتیک، سوبتیلیسین و مرساسیدین است که میتواند رشد و تکثیر باکتری­های پاتوزن را مهار کند.

در همین رابطه گزارش کردند که با استفاده از پروبیوتیک سویه باسیلوس جمعیت باکتری خانواده رومینوکوک­ها به عنوان باکتری­های تولید کننده بوتیرات و آنزیم سلولاز و زایلاناز در سکوم افزایش می­یابد و در نتیجه موجب افزایش بازده استفاده از منابع غذایی می­شود، به عنوان مثال نتایج این مطالعه نشان داد که در نتیجه­ی ترشح آنزیم های آلفا آمیلاز، سلولاز، لیپاز و پروتئاز توسط باکتری باسیلوس قابلیت هضم ایلئومی اسیدهای آمینه لیزین، سیستئین، والین و سرین افزایش میابد.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
LinkedIn
Print
Telegram

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *